PREPARE PEOPLE AND ENVIRONMENT, ICT, INDIAN POLITY: UGC NET 2016 JUNE SOLVED PAPER 1 ANSWER

Here, We are providing a list of question of UGC NET for Polity, Environment and Computer or ICT asked in UGC NET 2016 JUNE. All these question contribute around 33% markes in paper 1. As all of us know Paper 1 is the only section where you can achieve easily 90-100% marks easily. Other section of paper 1 is very easy. So, here we are discussing those. Here we are discussing those parts of UGC NET where students do mistakes by assuming these parts are very boring and tough. But I am assuring you only 60 pages of notes make you 100% competent in this part of UGC NET, Which help you to get 90% marks atleast  in exams of UGC NET.

SOLVED PAPER 1 FOR PEOPLE AND ENVIRONMENT, ICT, INDIAN POLITY ANSWER

1. An unsolicited e-mail message sent to many recipient at once is a________
1. Worm
2. Virus
3. Threat
4. Spam
Answer: 4
2. The statement “ the study, development, implementation, support or
management of computer-based information systems, particularly software
applications and computer hardware” refers to
1. Information Technology (IT)
2. Information and collaborative Technology (ICT)
3. Information and data Technology (IDT)
4. Artificial Intelligence (AI)
Answer: 1
3. If the binary equivalent of the decimal number 48 is 110000, then the binary
equivalent of the decimal number 51 is given by
1. 110011
2. 110010
3. 110001
4. 110100
Answer: 1
4. Identify the air pollutant in urban areas which irritates eyes and also respiratory
tract of human beings.
1. Particulate matter
2. Oxides of nitrogen
3. Surface ozone
4. Carbon monoxide
Answer: 3
5. Which of the following is the largest source of water pollution in major rivers of India?
1. Untreated sewage
2. Agriculture run-off
3. Unregulated small scale industries
4. Religious practices
Answer: 1
6. Sustainable development goals have specific targets to be achieved by
1. 2022
2. 2030
3. 2040
4. 2050
Answer: 2
7. Indian government’s target of producing power from biomass by the year 2022, is
1. 50 MW
2. 25 MW
3. 15 MW
4. 10 MW
Answer: 4
8. Assertion (A): Conserving our soil resources is critical to human survival.Reason
(R): Soil is home to many micro-organisms and contains minerals.Choose the correct
code:
1. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
2. Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
3. (A) is true and (R) is false
4. (A) is false and (R) is true
Answer: 2
9. World Meteorological Organization’s (WMO) objective has been to reduce the number of deaths due to hydro meteorological disasters over the decade 2010 –2019 by (with reference to the decade 1994 – 2003)
1. 25%
2. 50%
3. 75%
4. 80%
Answer: 2
10. ________is a type of memory circuitry that holds the computer’s start-up routine.
1. RIM (Read Initial Memory)
2. RAM (Random Access Memory)
3. ROM (Read Only Memory)
4. Cache Memory
Answer: 3
11. An ASCII is a character-encoding scheme that is employed by personal computers in order to represent various characters, numbers and control keys that the computer used selects on the keyboard. ASCII is an acronym for
1. American Standard Code for Information Interchange
2. American Standard Code for Intelligent Information
3. American Standard Code for Information Integrity
4. American Standard Code for Isolated Information
Answer: 1
12. The National Judicial Appointments Commission (NJAC) has been declared unconstitutional by
1. The Supreme Court of India
2. The High Court
3. The High Court and the Supreme Court both
4. The President of India
Answer: 1
13. Which of the following statements about the Indian political system is/are correct?
(a) The president is both Head of the State and Head of the Government.
(b) Parliament is Supreme.
(c) The Supreme Court is the guardian of the Constitution.
(d) The Directive Principles of State Policy are justifiable.
Select the correct answer from the codes given below:
1. (a), (b), (c) and (d)
2. (b), (c) and (d)
3. (b) and (c)
4. (c) only
Answer: 4
14. Which of the following are the fundamental duties?
(a) To respect the National Flag.
(b) To protect and improve the natural environment.
(c) For a parent to provide opportunities for education to his/her child.
(d) To protect monuments and places of national importance.
Select the correct answer from the codes given:
Codes:
(1) (a), (b) and (c)
(2) (a), (b) and (d)
(3) (a), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 4
15. Which of the following statements are correct in respect of Niti Aayog?
(a) It is a constitutional body.
(b) It is a statutory body.
(c) It is neither a constitutional body nor a statutory body.
(d) It is a think-tank.
Select the correct answer from the codes given below:
(1) (a) and (d)
(2) (b) and (d)
(3) (c) and (d)
(4) (b), (c) and (d)
Answer: 3

FOR more Info